Monday, May 3, 2010

Pendahuluan

1.1 Pendahuluan

1.1.1 Pengenalan

- Kerisik merupakan salah satu bahan yang digunakan dalam masakan tradisional melayu sejak dahulu lagi. Pemprosesan kerisik adalah salah satu cabang industri di Malaysia. Pemprosesan kerisik ini kebisaannya dilakukan oleh IKS iaitu Industri Kecil dan Sederhana. Sejak kebelakangan ini permintaan terhadap kerisik
semakin meluas seiring dengan peningkatan kuantiti rakyat Malaysia apabila menjelang musim perayaan dan juga dalam majlis - majlis perkahwinan.

1.1.2 Penyataan Masalah

- Permintaan terhadap kerisik semakin meningkat sejak akhir-akhir ini, tetapi malangnya tidak ramai yang ingin menceburi dalam industry pembuatan kerisik. Ini kerana, pembuatan kerisik mengambil masa yang
lama untuk menyiapkansatu pemprosesan lengkap. Selain daripada itu,
ianya memerlukan kos yang agak tinggi untuk memulakannya.

1.1.3 Objektif

Berdasarkan masalah yang dinyatakan di atas, objektif yang ingin dicapai adalah:

1) Menjimatkan masa penghasilan kerisik

2) Mengelakkan kelapa basah melekat pada permukaan kawah

3) Mengurangkan pemantauan yang kerap.

1.1.4 Skop Projek

Dalam projek ini, kami memfokuskan penambahbaikan terhadap bilah yang sedia ada untuk menyelesaikan masalah yang kami hadapi ketika proses penghasilan kerisik. Dalam fasa pembuatan kerisik, ia
menyebabkan banyak permasalahan yang timbul. Antaranya ialah penggunaan tenaga gas yang tinggi menyebabkan kerugian dari segi kos.

Selain itu, masa yang diambil untuk menyiapkan suatu
pemprosesan lengkap adalah agak lama. Ini kerana, kelapa parut tersebut tidak masak dengan sempurna. Proses penghasilan kerisik untuk sektor Industri Kecil dan Sederhana (IKS) menyumbang kepada pasaran
produkkerisik mengikut permintaan yang diterima dan dikehendaki.

No comments:

Post a Comment