amat sedikit iaitu 20 hingga 30 biji kelapa untuk sekali proses penggorengan yang menghasilkan 70kg untuk sekali pengeluaran.
Rajah 3.3 Mesin penggoreng kelapa parut milik Encik Hasan
Kelainan yang dilakukan oleh Encik Hasan adalah beliau menggunakan kelapa parut yang telah dikeringkan untuk proses penghasilan kerisik. Kerisik yang digoreng
menggunakan kawah yang bersaiz diameter 70 cm dan kedalaman 35 cm. Jenis bilah cantuman kayu dan besi digunakan untuk menggaul kelapa parut kering untuk digoreng.
Ia juga boleh dilaraskan menikut ketinggian yang diperlukan.
Rajah 3.4 Mata bilah yang digunakan
Proses penghasilan kerisik yang mudah menyebabkan penggunaan gas memasak yang rendah. Penggunaan mata bilah yang tidak sesuai juga boleh menyebabkan
penghasilan kerak. Ini kerana, jumlah jangkauan pergerakkan mata bilah terhad dan tidak dapat menggaul secara keseluruhan kandungan kelapa parut yang berada di dalam
kawah.
Berikut sedikit informasi berkaitan pengusahaan kerisik Encik Hasan :
Kuantiti kelapa yang digunakan untuk sekali goreng : 20 - 30 biji / 25 kg
Kelapa parut yang digunakan : Kelapa parut kering
Masa yang diambil untuk menggoreng : 2 – 3 jam
Kuantiti Gas Memasak digunakan : Satu tong (seminggu) untuk sekali penggunaan
Jenis mata bilah diguankaan : Besi Stainless Steel (batang) Kayu (sudip)
jual benda2 nih leh kaya kut
ReplyDeletekerisik tu ramai guna dalam masakan
aslamulaikumm..sy sdang mngusahakn kerisik secara kecil-kcilan...jadi sy nk tnya kt man sya nk dpatkan mesin mngoreng kerisk tuu..tolong call sy 0125011792 mizie..kerjasama anda amat2 sya hargaiiii...
ReplyDelete